Kim Blæsbjerg: De bedste familier

Søndag d. 30. april kl. 13.00

Kulturhuset FREM

Så kan I godt pudse læsebrillerne – og bede andre gøre det samme. Kim Blæsbjergs nyeste roman ”De bedste familier” er lige udkommet, og den 30 april kan I møde forfatteren i Kunst- og Kulturforeningen.


Vi er i begyndelsen af 1950erne, og ved vestkysten ud for Lemvig er kemikaliefabrikken Cheminova lige åbnet; centralt i fortællingen står chefingeniøren Jørn og hans kone Karin, tilflyttere fra København, og Niels, der arbejder på fabrikken og hvis kone Margrethe er ansat på et andelsvaskeri.  


Romanen har fået flotte anmeldelser i dagspressen. I sin halvsides anmeldelse skrev Politiken bl.a. ”Forfatteren skriver i sætninger, der holder på formerne og i øvrigt nærer en utvetydig omsorg for karaktererne og deres på overfladen upåfaldende liv. …  Blæsbjerg kan også sit håndværk, hvad angår plot og tempo og er en uhyre omhyggelig forfatter, der har sat sig ind i sagerne”.


Dagbladet Information har en hel side under overskriften: ”Blændende Cheminova-roman”. Cheminova skaber arbejdspladser, økonomien vokser og løfter egnens infrastruktur. Men prisen er høj, og det er, hvad De bedste familier handler om. ”I Margrethe og Karin illustrerer Blæsbjerg, at denne brydningstid også indvarslede kvindekampen, og det føles passende, at de to gradvist indtager pladsen som romanens centrale skikkelser. Tidsmarkørerne doseres elegant, og spændingerne i hjemmene, på arbejdspladsen og i den lille by spidses effektivt til, som årene fra 1952 til 1963 går”.


Kim Blæsbjerg (født 1974) er vokset op i Lemvig, der danner bagtæppe i flere af hans romaner, eksempelvis i trebindsværket Desertørerne (2016-18) og i Rådhusklatreren(2007). Det usagte har hidtil været kernen i Blæsbjergs skildringer af hjembyen. Da Blæsbjerg var dreng, vidste alle, at spildevandet ødelagde fiskeriet, men ”alligevel har det aldrig været noget, man snakkede om”. Fra erindringsessayet Alt det vi ikke kan sige (2018).


De bedste familier (2023) stiller skarpt på omkostningerne ved skabelsen af velfærdsdanmark, og bogens hovedtemaer – kemikalier, kapitalisme og kønskamp – er stadig brændende aktuelle. Et fascinerende og skræmmende stykke danmarkshistorie.